HTC’ye yakışmayan bir ürün: Desire 510

HTC’nin Desire 510 adlı modeliyle uygun fiyata yüksek performans iddiası var. İlginç olan, fiyat hala belli değil. Ancak bir alt model Desire 500 799 TL’den satışta olduğuna göre, HTC’nin rekabette zorlanacağını şimdiden söylemek kehanet olmaz.

Tayvanlı HTC, en makul fiyatlı LTE cihazı olarak lanse ettiği HTC Desire 510’u duyurdu. ‘Muazzam hızı uygun bir fiyat etiketi ile sunacağı’ iddia edilen ürünle ilgili şu ana kadar bir fiyat açıklanmış değil. Fiyatı, ürünün piyasada nerede duracağını anlamak için merakla bekliyorum.

FİYATI SONRA AÇIKLAMAK YANILTICI

Açıkçası, ürünle ilgili bol abartılı basın bülteni servis edip, her yerde bunun yayınlatıp beklentileri yükseltmek ve aşırı bir beklenti oluştuktan sonra fiyat açıklamak da kullanıcı açısından baktığımda olumlu bir izlenim bırakmadı bende. Teknik özellikler bu, fiyat da bu demek daha iyi bir yaklaşım olurdu. Abartılı metinleri okuyup bu ürünü satın aldığında kendisini aldatılmış hissetmemesi için teknik özellikler de, fiyat da, ürün de aynı anda tüketicinin karşısında olmalı.

700 TL FİYAT SEVİYESİ OTURDU

Ortalama kullanıcıların beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak 700 TL seviyesinde daha iyi ürünler piyasada varken, HTC’nin Desire 510 için bu rakamın üstünde fiyat belirlemesi, ürünün piyasadaki şansını azaltacak. Bir alt modeli olan Desire 510’un 799 TL’den satışta olduğu dikkate alınırsa, HTC’nin fiyat olarak rekabette epey zorlanacağını söyleyebilirim.

htcdesire510a

TEKNİK ÖZELLİKLER DÜŞÜK

HTC Desire 510’un ekonomik fiyat sunabilme iddiası haliyle teknik özelliklere de yansımış ve özellikler biraz düşük tutulmuş. 4,7 inçlik FWVGA (854 x 480 piksel) ekran, Qualcomm dört çekirdekli 1.2 GHz Snapdragon 410 işlemci, 8 GB dahili bellek (microSD kartla 128 GB’ye kadar genişleyebiliyor), 4G-LTE, nisbeten düşük sayılabilecek 2100 mAh batarya, 158 gram ağırlık ürünün temel özellikleri olarak sıralanabilir.

EKRAN KALİTESİ YETERSİZ

Özetlemek gerekirse dört çekirdek artık telefonlarda şaşılacak bir özellik değil. Dört çekirdekli olmasına özel bir vurgu yapmaya bile gerek yoktu. Ekran boyutu 4.7 inç yeterli. Ancak 5 inç olsa daha iyi bir seçenek olabilirdi. Piyasada 5 inç neredeyse standart ekran boyutu olmak üzere. En önemlisi de Desire 510’un ekran kalitesi HTC markasına yakışmayacak derecede alt seviyede görüntü veriyor.

İlginizi çekebilir:  Sony, yeni h.ear serisi ile seste çıtayı yükseltti

BELLEK 16 GB OLABİLİRDİ

Ayrıca dahili belleğin 8 GB olması da yetersiz. 16 GB olsa kullanıcılar açısından ilave microSD kart almaya gerek bırakmayabilirdi. Neyse ki, uygulama yüklemeye kalktığınızda ‘yer kalmadı’ uyarısı veren 4 GB dahili bellekli telefonlar da var hala vitrinlerde. O nedenle 8 GB için bir ölçüde memnun olabiliriz.

htcdesire510b

AĞIR VE PLASTİK

Ürünü elimize aldığımda ilk dikkatimi çeken şey ağırlığı oluyor. 158 gram alıştığım bir ağırlık değil. Uzun zamandır bu kadar ağır bir telefon kullanmamıştım. Ayrıca ürünün arka kapağının plastik malzemesi, son derece basit ve üçüncü sınıf bir izlenim veriyor. Fotoğraflarda bu detay pek belli olmuyor. Maalesef, bir ürünü fotoğraftan görmekle, elle tutmak bir değil. Telefonlarda estetiği geri plana atıp, plastiği yüceltmeyi Samsung başlattı; yakın geçmişe kadar estetik tasarımlarıyla bilinen Apple bile müşterilerine plastik ürünler sunmaktan artık rahatsız olmuyor görüldüğü kadarıyla.

FARKLI OLAN YÖNÜ HTC SENSE VE BLINKFEED

HTC, akıllı telefonlarında bir çoğunuzun bildiği gibi ‘HTC Sense’ adını verdiği kendi arayüzünü kullanıyor. Üründe Android 4.4 işletim sisteminin ‘HTC Sense’ ile sunulduğunu görüyorum. Ayrıca Desire 510, haber siteleri ve sosyal ağları tek merkezden takip etmeyi sağlayan BlinkFeed özelliğiyle de desteklenmiş. HTC, Ürün, beyaz ve gri renk seçenekleriyle temin edilebilecek. Şirket açıklamasında özel kılıf seçenekleri bulunduğu da belirtiliyor.

DAHA İYİ ÜRÜNLER DAHA İYİ FİYATA SUNULMALI

Son bir not: HTC, Turkcell T50, General Mobile, Vestel Venus ve Asus ZenPhone ailesi vb. ürünlerle rekabette tutunabilmek için bu ülkenin akıllı telefon kullanıcılarına daha iyi ürünleri daha iyi fiyata sunmalı. Acı gerçek şu ki; artık akıllı telefon işi, sadece 2.5 şirketin (Apple, Samsung, HTC) tekelinde değil.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Melih Bayram Dede

TechnoLogic'in Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni. Gazeteciliğe 1993’te başladı. Çeşitli yayınlarda teknoloji editörü olarak görev yaptı, TV programları hazırlayıp sundu. İnsan Yayınları tarafından yayımlanan “İnternet” ile Liz Yayınları tarafından yayımlanan “Teknoloji ve Hayat” adlı kitapların yazarı. Sürekli Basın Kartı sahibi. Bilişim Medyası Derneği ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir