İnternet yasasında değişiklik Meclis’ten geçti

İnternette işlenen suçları düzenleyen 5651 sayısı yasadaki değişiklikler, TBMM Genel Kurulu’nda, kabul edildi. Yeni düzenleme, kişisel hak ihlallerinin önlenmesi için mahkeme kararı olmadan site kapatılması için Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanlığı’na yetki veriyor.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriğinde ‘özel hayatın gizliliğinin ihlali’ olduğu iddiasıyla gerçek veya tüzel kişiler mahkeme yerine doğrudan TİB’e başvurabilecek ve 24 saat içinde site erişime kapattırılabilecek.

Yeni düzenleme kapsamında Erişim Sağlayıcıları Birliği oluşturuluyor. Telekomünikasyon firmaları gibi tüm servis sağlayıcılarının bu birliğe üye olması da zorunlu tutuluyor.

Üyeler, internette içerikleri kullananlar hakkındaki erişim kayıtlarını 2 yıla kadar saklamakla yükümlü olacak. Özel hayatın gizliliği hükmü altında gelecek herhangi bir talebi 4 saat içinde yerine getirmek zorunda kalacak. Kararı uygulamayanlar hakkında işlem yapılabilecek.

Yasa taslağı ile artık erişim engelleme kararları, IP ve URL üzerinden alınabilecek. Başka deyişle video paylaşım siteleri veya blog sitelerinin yalnızca belli bir bölümü ya da sayfası engellenebilecek, ayrıca DNS değiştirerek erişime engelli sitelere giriş mümkün olmayacak.