İstanbul Şehir Üniversitesi ‘Büyük Veri’ bilimcileri yetiştirecek
IBM Türk Üniversite İlişkileri ve İstanbul Şehir Üniversitesi, Veri Bilimi Yüksek Lisans Programı başlatacağını duyurdu. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü içerisinde konumlandırılacak yeni Yüksek Lisans programında “Büyük Veri” analizinden öğrenen sistemlere kadar kapsamlı dersler olacak.
IBM, Üniversite İlişkileri girişimi çerçevesinde İstanbul Şehir Üniversitesi ile bir araya gelerek ortak bir yüksek lisans programı tasarladığını duyurdu. Bu kapsamda, İstanbul Şehir Üniversitesi’nde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü için Veri Bilimi Yüksek Lisans Programı tasarlandı. Yeni Yüksek Lisans Programına öğrenciler, 2014 güz dönemi itibarıyla kayıt olabilecekler.
Veri Bilimi Yüksek Lisans Programı, Veri Mühendisliği, Sosyal Ağlar, Veri Görüntüleme, Büyük Veri Analizi, İstatistiksel Öğrenme Öğeleri, Veri Madenciliği, ve Derin Öğrenim gibi konulardan oluşan dersleri içerecek.
IBM Türk’ün üniversite ilişkileri programında, öncelikli olarak akademi dünyasının bilimsel araştırmalarda IBM’in küresel AR-GE havuzundan yararlanmasını sağlamak hedefleniyor. İstanbul Şehir Üniversitesi ile IBM arasındaki yeni işbirliğini değerlendiren IBM Türk Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas, “Gelecekte BT’ye hakim olacak ve şekillendirecek, IBM’in en stratejik alanlarından olan ve liderliğini yürüttüğü “Büyük Veri” alanında vizyoner bir kurum olan İstanbul Şehir Üniversitesi’nde bu projeyi başlatmak bizim için son derece heyecan verici. Bu konuda ve diğer alanlardaki çalışmalarımız Türkiye’de IT sektörünün katma değerli bir sektör olarak büyümesine destek olmak amacına hizmet edecek şekilde üniversite öğrencilerinin en yeni teknolojilerin talep ettiği becerilerle yetişmeleri, bilgi birikimlerini ve becerilerini artırabilmelerine imkan vermeye devam edeceğiz “ diye konuştu.
İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ademoğlu ise, “Veri Biliminin önümüzdeki dönemde yenilikçilik, rekabet ve üretkenlik düzeyini belirleyen temel unsur olacağı düşüncesi hızla yaygınlaşıyor. Mobil telefonlar, enerji ölçüm cihazları, otomobiller ve endüstriyel makinalar her an trilyonlarca veri üretiyorlar. Sağlıktan, finanstan ve sigortacılığa, lojistik ve taşımacılıktan, gayrimenkul hizmetlerine kadar pek çok sektörün veri biliminin imkanlarından yararlanmak suretiyle hizmet ve satış hacmini %60’lara varan oranlarda arttırabileceği öngörülüyor. İşte bu noktada IBM Türk ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nin bir araya gelerek başlattığı Veri Bilimi Yüksek Lisans Programı bu alanda küresel anlamda gereksinim duyulacak insan kaynağının yetişmesine büyük katkıda bulunacaktır ” dedi.
IBM Üniversite İlişkileri kapsamında ayrıca bilimsel çalışmaları destekleyecek ödül programları da yer alıyor. Örneğin, 2011 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bulut, IBM Akıllı Dünya inovasyon ödülüne layık görüldü. Bulut’un, “Sensör Ağ Uygulamaları” projesi, bir hesaplama ünitesinin sadece hafızasını kullanarak; hızlı akan veri üzerinden “bilgi” çıkarımına odaklanmış bir proje.
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bulut, “Veri, artık yeni enerji kaynağı haline gelmiştir. Ne kadar çok veri o kadar çok enerji anlamına gelir. Fakat bu enerjiyi güce çevirmek için, anlamlandırmak ve ehlileştirmek gerekiyor. Ancak bu sayede elde ettiğimiz gücü kontrol de edebiliriz. Bu süreci iyi yönetmek ve nitelikli insan gücü yetiştirmek için, veri bilimi yüksek lisans programına ciddi bir ihtiyaç vardır. Bu yolculuğa partnerimiz IBM Türk ile birlikte çıkmış olmak bize ayrı bir güven veriyor” diyerek IBM ile ortaklaşa yaratılan yeni Yüksek Lisans Programını değerlendiriyor.
Bugün IBM’in dünyadaki İleri Araştırma Merkezlerinin yer aldığı 20 ülkeden biri de Türkiye’de 2007 yılında açılan İstanbul İleri Araştırmalar Merkezi. (CAS-İstanbul). IBM üniversitelerden mezun olacak gençlerin, iş dünyasının beklentilerine uygun beceri ve donanımlar edinebilmesi için ortak eğitim projeleri, gerçek iş senaryolarının uygulandığı yarışmalar düzenleniyor. Öğrenciler, çeşitli sertifikasyon programlarına davet ediliyor, IBM’in araştırma laboratuvarlarından, iş birimlerinde ve çözüm ortaklarında staja alınıyor.
Programa başvuru Tarihleri: 1 Temmuz 2014 – 15 Ağustos 2014 olarak belirlendi. Programa başvurmak için: http://ds.sehir.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.