Keenetic Hopper

Keenetic Hopper router incelemesi | AX1800 – Mesh – Wi-Fi 6

MELİH BAYRAM DEDE

Keenetic Hopper, ağınızı genişletmek ve daha iyi performans elde etmek için modeminize ilâve olarak kullanabileceğiniz bir ürün. Bu yönlendiriciyi menzil genişletici ya da Wi-Fi Mesh olarak kullanma seçeneğiniz var.

Keenetic Hopper’ın en önemli özelliği, Wi-Fi 6 protokolünü desteklemesi ve kablosuz ağ üzerinden 1800 Mbps’e kadar internet hızı sağlaması.

Bunun yanında Mesh teknolojisini destekliyor olması, 4 adet Gigabit Smart Switch portu ve USB 3.0 portu bulunması, bu ürünü ayrıcalıklı yapan faktörlerden.

Kutudan neler çıkıyor?

Ürünün kutu içeriğine baktığımızda, bir adet router, güç adaptörü, ethernet kablosu, hızlı başlangıç kılavuzu ve garanti belgeleri geldiğini görüyoruz.

Tasarım özellikleri

Tasarım özelliklerine geldiğimizde, Keenetic’in klasikleşen tasarım trendinin bu üründe de devam ettiğini görüyoruz.

Ürününde 4 adet 5 dBi gücünde yönlendirilebilir anten, arka tarafında adaptör girişi, 4 adet Gigabit Ethernet portu ve reset butonu yer alıyor.

Sağ tarafında ise bir adet USB 3.0 portu ile bir adet fonksiyon tuşu bulunuyor.

Üst ön tarafta ise bilgilendirme LED’leri var. Buradan ürünün açık olup olmadığını ve ağınızın durumunu takip edebiliyorsunuz. Wi-Fi özelliğini açıp, kapatabililiyorsunuz.

Çift bant AX1800 kablosuz hız

AX1800 standardını destekleyen Keenetic Hopper, teorik olarak 1800 megabite kadar kablosuz internet hızı sunabiliyor.

Bu değerin 574 megabiti 2.4 Ghz, 1201 megabiti ise 5 Ghz bandından elde ediliyor. Özetle bu ürün çift bant desteğiyle yüksek internet hızı vadediyor.

MU-MIMO ve OFDMA gibi özellikleriyle de çok kullanıcılı, yüksek yoğunluklu Wi-Fi gerektiren ortamlarda daha iyi performans veriyor.

Üründe ayrıca eski istemci cihazların genel ağ performansını azaltmasını engelleyen Airtime Fairness ve sinyallerin doğrudan ilgili istemci cihaza yoğunlaşmasını sağlayan Beamforming teknolojileri de mevcut.

Güçlü donanımla daha istikrarlı

900 MHz çift çekirdek işlemci ve 256MB DDR3 RAM’e sahip olan Keenetic Hopper, VPN, asimetrik hız sınırlama, torrent istemci gibi zorlu görevlerde sorunsuz çalışıyor.

Cihaz bunlara ek olarak, yazılım güncelleme esnasında sorun yaşanmaması için 128MB dual-image özellikli flash hafıza ile desteklenmiş durumda.

USB3.0 Portu ve kişisel bulut

USB 3.0 portu ve KeeneticOS yazılımının sunduğu WebDAV ve KeenDNS gibi özelliklerse, cihazınıza istediğiniz yerden erişmenize ve hatta onu kişisel bir bulut gibi kullanmanızı sağlıyor.

USB 3.0 portuna takacağınız bir USB belleğe, Keenetic’in size ücretsiz sunduğu internet adresinden dilediğiniz zaman uzaktan erişebiliyorsunuz.

4 adet 5 dBi yönlenebilir antenler

Üzerinde bulunan 4 adet 5 dBi gücünde anten sayesinde bu cihaz, kablosuz internette geniş kapsama alanı sunabiliyor.

Bu antenlerin yönlendirilebilir olması, router’a bağlı cihazlarınızın bulunduğu yöne göre antenleri ayarlayabilmeniz ve daha iyi performans elde etmenizi sağlıyor.

4 adet Gigabit Ethernet portu

Keenetic’in yeni ürünü Keenetic Hopper’ın en büyük artılarından biri de 4 adet Ethernet portu bulunması ve bu portların tamamının Gigabit hızlarda oluşu.

Bu sayede özellikle 100Mbps üzerinde ethernet ile gelen fiber internetlerin sonlandırılması ve evdeki ağ yönlendirmelerinin yapılabilmesine imkân tanınıyor.

Hopper ve diğer Keenetic modellerinin en iyi yönlerinden birisi bu ethernet portlarının yönetilebiliyor olması.

Bu sayede ethernet portlarını geniş bant fiber internetinizi sonlandırmak için kullanabileceğiniz gibi dilerseniz oyun bilgisayarı, PlayStation veya Smart TV gibi kablolu ağ cihazlarınızın internet bağlantısı için de kullanabilirsiniz.

Yük dengeleme ve failover özellikleri sayesinde iki farklı fiber ethernet bağlantıyı yedekleme ya da dengeleme için kullanabilirsiniz.

Keenetic Wi-Fi mesh sistemiyle uyumlu

Tüm Keenetic cihazları gibi Keenetic Hopper modeli de Keenetic Mesh Wi-Fi sistemini destekliyor.

Keenetic cihazları, sahip olduğu 802.11k/r/v protokolü sayesinde birden fazla veya dualband özellikli Keenetic cihazınız varsa, istemci cihazlarınız aynı Wi-Fi ağ adı ile tüm evde kesintisiz dolaşım yapmanızı sağlıyor.

Keenetic Hopper modeli Wi-Fi 6 teknolojisi sayesinde hem 2.4 hem 5 Ghz bandında yayınları desteklediğinden eğer eviniz geniş veya çok katlı ise bir Wi-Fi mesh sistemi kurmanız iyi bir çözüm olur.

Keenetic Mesh Wi-Fi sistemi, geleneksel menzil genişleticilerden farklı olarak yaklaşık 50 kat daha hızlı şekilde bir erişim noktasından diğerine veya bir banttan diğerine geçiş yapıyor.

İlginizi çekebilir:  2023 için perakende sektörüne yönelik 5 trend

WPA3 veya WPA3 Enterprise Protokolü

Keenetic Hopper modeli de diğer tüm Keenetic cihazlar gibi WPA3&OWE en güncel kablosuz güvenlik protokolünü destekliyor.

WPA3 protokolünü eski-yeni fark etmeksizin tüm modellerine entegre eden Keenetic ile dilerseniz bileşen olarak WPA3 Enterprise protokolünü de kullanabilirsiniz.

Bulut temelli KeeneticOS yazılımı ve bileşenler

Satın aldığınız Keenetic ürünlerini hem bilgisayarınızdan hem de mobil uygulamalardan kolayca kurup, gerektiğinde uzaktan bile yönetebiliyorsunuz.

Kurulum için cihazın arkasındaki bilgiler size yol gösterici olacak. Mobil uygulamayla kurulum yapmak için cihazın arkasındaki QR kodu telefonunuza okutmanız ve gerekli yönergeleri takip etmeniz yeterli.

Bu arada Keenetic Hopper web yönetim arayüzü ve mobil uygulamasının Türkçe olmasının büyük avantaj olduğunu söylemeliyim.

Mobil uygulamayla her yerden erişim

Keenetic mobil uygulaması ile sevdiklerinizin Keenetic cihazlarını da yönetebilir, yönetilen cihazları farklı kişilerle paylaşabilirsiniz.

Mobil uygulama üzerinden aile profillerini yönetebilirsiniz. Ağınıza bağlanan veya bağlantı durumları değişen istemci cihazlarla ilgili anlık bildirimler alabilirsiniz.

Kayıtsız cihazlar için farklı ayarlar yaparak, Wi-Fi şifresini bilseler dahi bazı istemcilerin internet trafiği alıp göndermesinin önüne geçebilirsiniz.

Hatta Keenetic mobil uygulaması üzerinden doğrudan Keenetic ekibine destek talebi oluşturabilir ya da Keenetic cihazınızın yazılımı güncelleyip, bileşen ekleyip çıkarabilirsiniz.

Modem/Router şifresini otomatik buluyor

Servis sağlayıcınızın verdiği cihazdan memnun değilseniz ve değiştirmek için kullanıcı adı ve şifre gibi ayarlara erişmekte zorlanıyorsanız bunun çözümü var.

KeeneticOS yazılımına gelen yeni bir özellikle artık bu ayar parametrelerini önceki router cihazından yeni cihaza aktarmanız artık mümkün.

Bu özellik sayesinde memnun kalmadığınız sıradan router cihazınızı artık Keenetic ile değiştirebilirsiniz.

Tabii ki bu özelliği kullanabilmeniz için kullandığınız mevcut router cihazının bu işleme izin vermesi gerekiyor.

İstediğiniz özellikleri ekleyin ya da çıkarın

Keenetic’in en güçlü tarafı kendisinin geliştirdiği bulut temelli KeeneticOS yazılımı.

Keenetic ürünleri, KeeneticOS yazılımı sayesinde modüler bir yapı sunuyor. İstediğiniz özellikleri ekleyip, çıkarabiliyorsunuz.

Örneğin; Keenetic modellerinin tümünde farklı IPSec VPN, Wireguard VPN, Open VPN, SSTP VPN gibi VPN bağlantılarını kullanabilirsiniz.

USB belleğinize doğrudan torrent dosyalarını indirmek isterseniz ilgili torrent bileşenini yüklemeniz yeterli.

IntelliQos / Uygulama Trafik Analizi / Bant Genişliği ile Trafik Sınıflandırma

Keenetic Hopper’da KeeneticOS yazılımı ile IntelliQoS, Uygulama Trafik Analizörü ve Asimetrik bant genişliği özellikleri bileşen olarak eklenebiliyor.

Bu özellikler birlikte ya da ayrı ayrı kullanılarak kablolu ve kablosuz ağ cihazları tek tek ya da profiller olarak yönetilebiliyor.

Trafik analizörü istemci cihazlarınızla en çok hangi uygulamaları kullandığını öğrenmenize yarıyor.

IntelliQoS özelliği sayesinde ise cihazlarınıza istediğini cihaz profilini atayabiliyorsunuz. Örneğin; oyun konsolunuzu ya da masaüstü oyun bilgisayarınızı oyun profiline geçirerek onu en öncelikli trafik sıralamasına geçirebilirsiniz.

İndirme ve yükleme yönünde farklı hız profillerinin tanımlı olduğu internet bağlantılarında asimetrik hız sınırlandırma yapılabilirsiniz.

Örneğin internet planınız 75 Mbps indirme 12 Mbps yükleme hızı sunuyorsa, her bir cihaz için hız sınırlamasını asimetrik olarak tanımlayabilirsiniz.

Gelişmiş ebeveyn kontrolü

Keenetic Hopper modeli gelişmiş ebeveyn kontrol özelliklerini bir arada sunuyor.

SafeDNS, Next DNS, Cloudflare DNS, Adguard DNS veya diğer DNS’leri kullanarak reklamlardan kurtulabilir, sevdiklerinizi zararlı içeriklerden uzak tutabilirsiniz.

Bir diğer alternatif: Keenetic Sprinter

Ev ya da işyerinizdeki ağınızı genişletmek için farklı Keenetic cihazlarını birbirine bağlayarak Wi-Fi Mesh Sistemi kurabileceğinizi söylemiştim.

Keenetic Hopper router’a ilâve olarak şirketin Sprinter modelini de kullanabilirsiniz. Keenetic Sprinter, birkaç fark dışında Hopper’la benzer özelliklere sahip.

Keenetic Sprinter’ı Hopper modelinden ayıran en temel iki fark, USB portu olmaması ve bunun yerine cihazı router ve menzil genişletici modları arasında geçiş yapabileceğiniz fiziksel mod değiştirme anahtarı olması.

Geniş veya çok katlı evlerde Keenetic Hopper modelinin menzilini Wi-Fi 6 teknolojisinde genişletmek için uygun fiyatlı olan Keenetic Sprinter’ı kullanabilirsiniz.

Keenetic Sprinter’ ayrıca orta büyüklükte bir evde ana router olarak da kullanılabilecek yeterlilikte bir cihaz.

Sonuç olarak; Keenetic’in Hopper ve Sprinter modelleri, gelişmiş teknik özellikleriyle evler ve ofisler için ideal bir ağ çözümü.

Geniş kablosuz ağ kapsama alanı, yüksek hızda internet ve Gigabit Ethernet portlu bir ürün arayanlar için bu ürünleri tavsiye edebilirim.

Keenetic Hopper router incelemesini aşağıdan izleyebilirsiniz:

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!

YouTube: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

Sosyal medyada lütfen beni takip edin:

Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdede
Twitter: https://twitter.com/melihbayramdede
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede
Telegram: https://t.me/melihbayramdede

Yazıyı Oylayın

Yazar: Melih Bayram Dede

TechnoLogic'in Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni. Gazeteciliğe 1993’te başladı. Çeşitli yayınlarda teknoloji editörü olarak görev yaptı, TV programları hazırlayıp sundu. İnsan Yayınları tarafından yayımlanan “İnternet” ile Liz Yayınları tarafından yayımlanan “Teknoloji ve Hayat” adlı kitapların yazarı. Sürekli Basın Kartı sahibi. Bilişim Medyası Derneği ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir