Milli işletim sistemi Pardus yenilendi

TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sistemi Pardus’un yeni sürümü çıktı. “Hafif, Hızlı ve Güçlü” sloganıyla tanıtılan yeni ‘Pardus 17’ sürümünde öntanımlı masaüstü ortamı olarak XFCE 4.12 tercih edildi.

Sistem kaynaklarını tüketmiyor

XFCE, UNIX benzeri işletim sistemleri için hafif bir masaüstü ortamı. Görsel olarak çekici ve kullanıcı dostu olurken, sistem kaynaklarının düşük kullanımını ve sistemin hızlı olmasını hedefliyor.

Sistem gereksinimleri:

  • CPU (64bit mimari) -> En az: 500Mhz, Tavsiye edilen: 1.0 Ghz+
  • RAM -> En az: 256 MB, Tavsiye edilen: 512 MB+
  • Gerekli Disk alanı -> En az: 6GB, Tavsiye edilen: 8GB+
  • En az 640×480 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci

Güncel Yazılımlar

Linux Çekirdeği 4.9.0
Firefox 52.2
VLC Media Player 2.2.6
LibreOffice 5.2.7
Thunderbird 45.8.0
OpenJDK 8 Java RE

Linux çekirdeği 4.9.0 ile gelen Pardus işletim sisteminde donanımlarınız sorunsuz ve yüksek performanslı çalışırken Firefox, LibreOffice, Thunderbird, VLC Media Player gibi yazılımların en güncel ve kararlı sürümleri içeriyor. Bu yazılımların yanı sıra tlp gibi yazılımların Pardus’a entegrasyonu sayesinde dizüstü bilgisayarlarda güç yönetiminin pil ömrü üzerindeki etkisi fark ediliyor.

Paket iyileştirmeleri

Debian tabanlı paket yönetim sisteminde Pardus’a özel iyileştirmeler ve yenilikler, paket depoları üzerinden haftalık yapılan güncelleştirmeler sayesinde daha kullanışlı ve güvenli gerçekleşiyor.

Ağ üzerinden çoklu kurulum imkanı

Pardus 17 ile gelen ‘debian installer’ ile kazandırılan ‘PXE boot’ özelliği sayesinde birden fazla cihaza, cihazların bulunduğu kuruma veya kuruluşa özel öntanımlı ayar dosyasıyla (preseed) aynı anda kurulum yapılabiliyor.

Pardus nedir?

Pardus, Debian GNU/Linux temelli açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kolay kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için Pardus’un rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.

İlginizi çekebilir:  Windows Phone için uygulama sayısı 100 bini geçti

Pardus’un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan açık kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır. Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP), ULAKBÜS Bütünleşik Üniversite Sistemi bunların başlıcalarıdır.

Pardus, bir Linux dağıtımı olmanın yanı sıra, kamuda açık kaynak ve özgür yazılımların yaygınlaştırılması, ülkemizdeki açık kaynak / özgür yazılım ekosisteminin geliştirilmesi çabaları ile birlikte bir projeden daha çok bir program haline gelmiştir. Pardus şemsiyesi altında özgün projeler

Daha fazla bilgi için: http://www.pardus.org.tr

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir