Seramik sanatının çocuklar üzerinde faydaları

İnsanlık tarihinde çamur ve ateş hem başrol oynamış hem de insanlık gelişimine tanıklık etmişlerdir. İnsanlığın medeniyete yürüdüğü yol seramiklerle döşenmiştir. Bazı insanlarımız sanatsal yönlerini seramikle dışa vurmuşlar ve seramik sanatını kültürümüze kazandırmışlardır.

Seramiğin yolculuğu kil ile başlar. Kil, insanımızın yakından tanıdığı bir malzemedir. Yaş sınırlamasının olmadığı seramik sanatında içinizdeki yeteneği keşfetme fırsatı bulabiliyorsunuz. Kil sadece, aksesuar veya yoğurma malzemesi olarak değil, aynı zamanda terapi ve psikoterapide de kullanılıyor.

Seramik nedir?

Kil, toprak elementleri, tozlar ve su karıştırılarak elde edilen malzemeye seramik denir. Seramiğin dağılmaması için malzemeye şekil verildikten sonra 350°C ile 800°C arasında fırınlanır. Böylece ortaya seramik çıkar ve kendi biçimini korur. Vazo, tabak, duvar objeleri, çanak, çömlek, testi, kase, aydınlatma ürünleri, ayna çerçevelerini seramiğe örnek olarak verebiliriz.

Seramik sanatı ve psikoterapi ilişkisi

Sanatla tedavi, üretken ifadenin iyileşmeyi ve zihinsel esenliği geliştirebileceği fikrine dayanan bir tedavi tekniğidir. Seramik sanatından, psikolojik bozuklukların tedavisinde de yararlanılıyor. Kişilerin iletişim kurmalarına, stresin üstesinden gelmelerine ve kendi kişiliklerinin farklı yönlerini keşfetmelerine yardımcı olmak amacıyla kullanılıyor.

Seramik sanatıyla psikoterapi yöntemiyle insanların;
– İç çatışma ve problemlerini çözmelerine,
– Kişilerarası becerilerini geliştirmelerine,
– Davranışlarını yönetmelerine,
– Sreslerini azaltmalarına,
– Öz saygılarını ve öz farkındalıklarını arttırmalarına
– İçgörü elde etmelerine yardımcı olmaya çalışılıyor.

Seramik sanatıyla psikoterapi uygulanan kişiler

Seramik ve dolayısıyla kil çalışmaları; her yaşta insanın uygulayabileceği, bilgi ve becerilerini geliştirebileceği çalışmalardır. Psikolojik bozuklukları gidermek bireysel veya grup terapisi teknikleriyle birlikte kullanılmaktadır. Bu yöntemin uygulandığı kişiler ise;

– Öğrenme güçlüğü olan çocuklar,
– Ağır stres yaşayan yetişkinler,
– Okulda veya evde, davranışsal veya sosyal sorunları olan çocuklar,
– Akıl sağlığı sorunları olanlar,
– Beyin hasarı olan kişiler,
– Travmatik bir olay yaşayan çocuklar veya yetişkinlerdir.

Seramik çalışmalarının çocuklar üzerindeki etkileri

Çocukların hayal dünyası daha geniştir ve yetişkinlerden farklı çalışır. Özellikle çamurla oynamayı seven çocuklar için kille oynamak ayrı bir zevktir. Seramik çalışmalarına tabi tutulan çocuklar farklı yönlerden gelişim gösterebiliyorlar.

Kil, insan eliyle kolayca biçimlendirilebilen, bilgi, yetenek ve isteklerin ortaya çıkmasını sağlayan bir öğe olarak önemlidir. Kille ve çamurla oynamayı bir nevi oyun olarak gören çocuklar hem oyun oynamanın keyfini yaşıyorlar hem de ortaya bir eser çıkarmanın gururunu yaşıyorlar.

Kil, doğadan çıkartılıp, işlenip pişirilene kadar yani seramik olana kadar farklı niteliklere bürünüyor. Elle şekillendirilip, kurutulması, pişirilmesi ve en sonunda da boyanması kilin farklı özelliklerini ortaya koyuyor.

Kile ve seramiğe sanatçının dokunuşu, kültürün izleri ve etkisi olarak ortaya çıkıyor. Üç boyutlu bir eser olarak ortaya çıkan seramik çocukların ellerinde farklı bir öğretiye dönüşüyor.

Çocukların ruhsal ve bilişsel yönden gelişimlerini tetikleyen seramik çalışmaları, el ve bilek kaslarının gelişmesini de sağlıyor. Odaklanma, el ve göz koordinasyonunu sağlama açısından büyük yararı dokunuyor.

Çocuklar taklitten ve yapaylıktan uzak olarak kendi dünyalarını eserlerinde yansıtırlar. Ortaya çıkardıkları eser nasıl olursa olsun, üretici olmanın verdiği mutluluğu yaşarlar.

Seramik sanatı ve sosyal sorumluluk

Zeminden duvarlara, masadan sofralarımıza kadar hayatımızı süsleyen seramikler, aynı zamanda da birer sosyal sorumluluk projesi olarak karşımıza çıkıyorlar. Kültürünüzü daha iyi yakından tanımak ve seramik sanatını merak edenler NG Kütahya Seramik’i ziyaret edebilirler.

NG Kütahya Seramik, sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde öğrencilere ve çocuklara sürekli hayallerini geliştirme konusunda yardımcı oluyor. 23 Nisan Çocuk Bayramı ve Anneler Günü gibi özel günlerde düzenlediği etkinliklerle seramik sanatını ve kültürümüzü yeni nesile tanıtmış oluyorlar.

Araçta kablosuz şarj keyfi | Celly Pro Mount kutu açılışı