Twitter, en çok ABD’ye bilgi verdi

Türkiye’deki adli ve bürokratik makamlarla işbirliğine gitmeyen Twitter’a dünya çapında baskılar artıyor.

Son altı ayda aralarında ABD, Fransa ve İngiltere’nin de olduğu pek çok ülke, Twitter kullanıcı bilgilerinin kendilerine teslim edilmesini isteyen başvurularını artırdı. Buna göre yılın ilk yarısında bu tip taleplerde yüzde 40’lık bir yükseliş oldu.

Yılın ilk yarısında yapılan 1,157 veri talebinin üçte ikisi ABD’den geldi. ABD hükümeti mahkeme kararıyla Twitter kullanıcılarının e-mail ya da IP adreslerini talep etti.

Şubat ayında Fransa tarafından yapılan bir başvuruda antisemitik yorumlarda bulunan bir kullanıcının kişisel bilgileri mahkeme kararıyla elde edinmek istendi.

Karara Twitter serverlarının California’da olduğu ve Fransız yetki alanı içinde olmadığını söyleyerek direnen şirket, Haziran ayında bu beyanından geri adım atarak gereken bilgileri mahkemeye gönderdi.

Twitter’ın yasal politika müdür Jeremy Kessel, son altı ayda nefret suçundan, iftiraya kadar pek çok suçla ilgili talepte bulunan 7 ülkede söz konusu mesajların yayından kaldırıldığını belirtti. (Twitter bu işlemi yaparken söz konusu mesajları başvurucu ülke dışındaki kullanıcılara açık tutmayı sürdürüyor)

Brezilya’da Twitter’da iftira edildiğine dair 39 ayrı mahkeme kararı bulunuyor. Bu nedenle Brezilya’da Twitter erişimi pek çok alanda kısıtlanmış durumda.

USASABAH’ın haberine göre, ABD’nin Vatanseverlik Yasası’na bağlı olarak ne kadar gizli mahkeme kararı gönderdiği ve kaç kişinin bilgilerini elde ettiği ise bilinmiyor.

Yılın ilk yarısında Japonya kullanıcı bilgisini elde etmek için 87 talepte bulunurken, Birleşik Krallık 26’da kaldı. Twitter kendilerine gelen taleplerin çoğunlukla mahkeme kararı olduğunu söyledi.