Winklevoss kardeşler sanal para Bitcoin’e el atıyor

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg ile girdikleri hukuk savaşıyla bilinen Winklevoss kardeşler, sanal para birimi Bitcoin için yatırım fonu kurmaya hazırlanıyor.

Tyler ve Cameron Winklevoss, bu amaçla Amerikan Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu SEC’e resmen başvuruda bulundu.

Winklevoss kardeşler, başlangıç olarak 20 milyon ABD doları tutarında hisseyi yatırımcılara açacak. Oluşturulacak fonun Nasdaq ya da New York Borsası’nda da işlem görebileceği belirtiliyor.

Ödemelerde kabul ediliyor

Winklevoss ikizleri, uluslararası para kuruluşlarından bağımsız olarak işlem gören sanal para birimi Bitcoin’in başlıca destekçileri arasında bulunuyor. 1 Bitcoin’in değeri, Ocak ayında 15 ABD doları civarındayken 10 Nisan’da 260 ABD dolarını görmüştü.

Sanal para biriminin değeri değişkenliğini korusa da, halihazırda 90 ABD dolarından işlem görüyor. Diğer para birimleri gibi Bitcoin de mal ve hizmet satın almakta kullanılıyor. Yazılım satan şirketlerden internet ortamında arkadaş bulma sitelerine dek pek çok şirket, Bitcoin’i ödemelerde kabul ediyor.

Bitcoin, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir kişiye, banka ya da devlet aracılığı olmadan kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimi. Enflasyon karşısında Bitcoin’in değerini ayarlayan bir merkez bankası da yok.

Bitcoin ağı, sanal para biriminin adedi 21 milyona ulaşıncaya dek para arzını artırmaya göre hazırlanmış. Son beş senedir küresel mali kriz nedeniyle nakit kontrolüyle yükümlü kurumlar ve bankalara olan güven, bir hayli zedelendi.

Bu güvensizlik ortamında ortaya çıkan dünyanın ilk elektronik para birimi Bitcoin de hızla ilgi görmeye başladı. 2008 yılında internet üzerinden kullanılan Bitcoin para birimine artan ilgi, bazı kaygıları da beraberinde getiriyor.

Gerçi özel bir şifreleme yöntemine dayandığından bu yöntem, bir hayli güvenli kabul ediliyor. Avrupa’da ve Amerika’da bu para birimini kabul eden mağazalar bile ortaya çıktı.

İlginizi çekebilir:  Assange: Manning bir kahraman

Ancak kara para aklamada kullanılabileceği yolunda kaygılar mevcut. Bir diğer kaygı yaratan özelliği ise uyuşturucu ya kaçak silah satışı yapan Silk Road gibi yasadışı internet sitelerinde de kullanılıyor olması.

BBC’nin haberine göre, Winklevoss kardeşlerinin kurmayı planladığı fon hisselerinin değeri, sanal para birimi Bitcoin’in piyasa değerini yakından takip edecek.

Ancak Bitcoin’den farklı olarak bu fon yatırımcıların hisseleri açığa satışına olanak sağlayacak. Bu da yatırımcıların Bitcoin’in değerinin düşmesi riskine karşı hazırlıklı olmasına imkan verecek.

Winklevoss kardeşler bu yılın başlarında New York Times gazetesine yaptıkları açıklamada 11 milyon dolar tutarındaki, toplam Bitcoin miktarının yüzde 1’ine sahip olduklarını açıklamıştı.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir