Bilişim 2012, Ankara’da başladı
Ankara’da Türkiye Bilişim Derneği öncülüğünde düzenlenen 29’uncu Ulusal Bilişim Kurultayı, devlet, kamu, iş dünyası, medya ve akademisyenleri bir araya getirdi. Atılım için Bilişim ana teması ile 29’uncusu düzenlenen Ulusal Bilişim Kurultayı T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla başladı.
Kurultayın açılış konuşmasını yapan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, “Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün (BİTS), hızlı büyümenin motoru olması durumunda 2023 yılında sektörün ekonomi içindeki payı yüzde 6,5, Türkiye’nin 2,5 trilyon dolarlık bir büyüklüğü ve kişi başına 30 bin dolarlık geliri olacak. İmkânsız değilse de zor olan bu atılım senaryosunun gerçekleşmesi, Türkiye’nin büyüme vizyonunda, sanayi, bilim ve teknoloji politikalarında değişikliği zorunlu kılıyor. Sonuç alıcı bir süreç için, BİTS politikaları büyüme vizyonunun içine yerleştirilmeli, kamu politikalarının belirlenmesinde BİTS ile atılım stratejisi önceliği korunmalıdır.”dedi.
Kamu, İnovasyon, Atılım, AR-GE…
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, 1976 yılından bu yana Türkiye’nin bilişim politika ve stratejilerine yön vermek, en önemlisi de bilişim kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla TBD tarafından düzenlenen bilişim etkinliklerinin 29’uncusu olan Bilişim 2012’nin önemini, şu sözlerle özetledi: “2023’de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek için tüm ülkelerin büyüme trendlerine bakıyoruz ve aradaki farkı kapatmak için ne yapmak gerektiğini tartışıyoruz. Şu anda Türkiye’nin son 10 yıllık büyümesi %4’ler civarında. 2023’de bu hedefe ulaşmak için ortaya çıkan gereklilik ise yüzde 8,5. Her yıl yüzde 8,5 büyümemiz gerekiyor. Bu denli büyük bir sıçramayı dünyada sağlayabilecek tek sektör, bilişimdir.”
Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı da konuşmasında; “Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sürdürülebilirlik için en önemli amaç olduğunu ve buna bağlı olarak çocuklarla gençlerin en önemli doğal kaynak haline geldiğinin altını çizdi. Fatih Projesini de bu bağlamda benimsediklerini vurgulayan Eczacıbaşı; “Avrupa Birliği, kalkınma ve stratejik büyüme ekseninde 2020’yi hedef aldı. Ülkemizse, Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümü olan 2023’ü. Her iki öngörü de kalkınma ve refahı artırıcı uygulamaların hayata geçirilmesini amaçlıyor.” dedi.
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da konuşmasında Fatih Projesi’nin bilişimin geleceği açısından önemine değindi. Devlet, üretici, sanayici ve akademik kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Zorlu, yerli üretimin avantajlarına da vurgu yaparak, bu alanda 500 milyon dolarlık bir hedefe ulaşılacağına inandığını söyledi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer de açılış konuşmasında AR-GE kavramına dikkat çekti. Bu alanda yapılan düzenlemeleri ve sektörün rakamsal gelişimini katılımcılara aktaran Acarer, özellikle Teknopark’lar konusunda yapılacak düzenlemeleri ve bu alanda yaşanan sıkıntıları aktardı. Türkiye’nin bilişim alanında alacak çok yolu olduğu ve bu noktadaki en önemli fırsatlardan birinin dijital oyun sektörü olduğu da Acarer’in açıklamaları arasındaydı.
T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever de gelecek hedefleri için bilgi teknolojilerinin önemine vurgu yaparak, ülkemizin ekonomik, siyasi ve askeri gelişimine ciddi oranda katkı yaptığını söyledi.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 29. Ulusal Bilişim Kurultayı’nın açılışında gerçekleştirdiği konuşmada; “Bu yılki tema çok ilgi çekici. Atılımdan bahsettiğimize göre, bilişim için doğru şeyler yaptığımızı görüyoruz. Ancak bu anlamda yeni işler yapmamız gerekiyor. İlişki ve yatırımların gözden geçirileceği yeni bir vizyona ihtiyacımız var. Bu kurultayda yapılacak görüşmeler, yerli sanayi, internet kullanımı ve siyaset gibi önemli konularda ciddi sonuçlar ortaya çıkaracaktır. 30 yıl önce Anadolu’da yapılan siyaset, bugün sanal dünyada yapılabilecek bir siyaset değildir.”
“Bizim hedeflerimiz var. Bilişimde 160 milyar TL’lik cironun gerçekçi olmadığı söyleniyor. Biz geniş bant erişimine de 30 milyonluk bir hedef koymuştuk ve şimdiden 20 milyonluk hedefi bulduk. Bilişimde değişim, doğrusal değil eğriseldir. Hedeflerimizi koyarken ve hayata geçirirken bunu doğru algılamak gerekir. Son 2 yılda veri trafiği 15 kat arttı. Hızımızla övünüyoruz ama trafik bazında gerçekçi değerlendirmeler yapmak gerekir. Altyapıya yönelik yatırıma seri bir şekilde devam etmeliyiz. Bu anlamda sektörü serbestleştirdik. Devlet olarak kimsenin dijital dünyanın dışında kalmamasını amaçlıyoruz. Sosyal devlet olmanın da gereği budur. Bu kurultaydan da beklentimiz, tüm bu sorun ve gereklilikleri eyleme dönüştürmek üzerine olmalıdır.” dedi.
Bilişim 2012 Oyun Maratonu’nun teması: Atılım
TBD-TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülleri töreninin ardından, Bilişim 2012 Oyun Maratonu tema duyurusu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından “Atılım” olarak duyuruldu. Brookings Enstitüsü Teknoloji Direktörü, Amerikalı yazar ve siyaset bilimci Darrell West; Populer Science’ın “Tüm Dünyada 2012 Yılının En Parlak 10 Bilim Adamı” olarak gösterdiği Prof. Dr. Aydoğan Özcan ile Bilgi Üniversitesi MBA ve e-MBA programlarında ders veren Levent Erden’in konuşmaları da “Bilişim 2012” etkinliği çerçevesinde gerçekleştirildi.
Bilişim 2012 29. Ulusal Bilişim Kurultayı 3 gün boyunca sürecek. Etkinlik kapsamındaki tüm programlara katılım, ücretsiz olacak. TBD-Halıcı Beste Yarışması, Bilişim 2012 Oyun Maratonu, “Çizgi Film Yapıyoruz -Animasyon Çalıştayı, TBD 2. Genç Bilişimciler Kurultayı ve En İyi Yerli Oyun Yarışması Ödül Töreni programda öne çıkan etkinlikler arasında yer alıyor. Etkinlik kapsamındaki tüm program, kurultay, kongre, seminerler, çalışma grupları, sunumlara www.tbd.org.tr adresi veya detaylı program için www.bilisim.org.tr adresinden daha fazla bilgi alınabilir.