Öğrencilere ‘Facebook ve Twitter kullanmayacağım’ sözleşmesi

İnternet günümüzün vazgeçilmezi oldu. Sosyal paylaşım ağları ise hayatımızı ele geçirdi. Özellikle gençlerin elinden düşürmediği telefonlarla sürekli mesajlaşması, facebook ya da twitter üzerinden sanal bir dünyada yaşar hale geldi. Her veli, çocuğunun sürekli evde ya da cep telefonu üzerinden teknolojinin esiri olmasından şikayetçi.

Özel Efdal İlköğretim Okulları bu sıkıntıya çare olmak için çok ilginç bir yöntem uyguluyor. İlköğretime kayıt aşamasında velinin önüne uzatılan sözleşme yoluyla, öğrencinin teknolojiyi kullanımı kontrol altına alınıyor. Sözleşmenin içeriği okulun kurucusu Turgut Irmak şöyle anlatıyor:

“Öğrencilerimizin  facebook,  internet, e-posta ,cep telefonunu,  mesaj sistemi vb. iletişim araçlarını kullanmaları, zaman  kaybına ve  öğrencilerimiz  arasında olumsuz  iletişime  yol  açması nedeniyle kullanılmaması  gerekmektedir. Bireylerin, teknolojinin olanaklarından  yararlanmaları bir gerekliliktir. Diğer yandan, kontrolsüz ve  aşırı kullanım  öğrencilerimizin  performansını  olumsuz etkilemektedir. Hedefleri  olan veliler, öğrenciler  ve öğretmenler olarak, teknolojinin esiri değil hakimi olmamız gerektiğini düşünüyor ve hedeflerimize   ulaşmamıza engel olabilecek bu konuyu siz velilerimizle birlikte çözmek zorunda olduğumuzu düşünüyoruz. Bu nedenle bir sözleşme hazırladık ve okula kayıt yaptıran velilere bu sözleşmeyi imzalatıyoruz.”

Sözleşmede uyulması gereken maddeler şöyle:

  • Hafta içinde  akademik  çalışmaların   dışında  bilgisayar kullanılmayacaktır.
  • Hafta sonlarında belirli bir zaman diliminde, velinin kontrolünde ve uzun olmayan süreçlerde  bilgisayarlarını kullanabileceklerdir.
  • Cep telefonu mesaj sistemi gereksiz yere kullanılmamalı  ya da  kapatılmalıdır.
  • İleri teknolojiye sahip  iPhone vb. cep telefonlarından internet bağlantısı yapılabildiği için bu tip telefonlar tercih edilmemelidir.

Uzmanlar da bu konuda okulun yaklaşımını destekliyor. İnternetin yarattığı tehlikeler, çeşitli kaynaklarda şöyle özetleniyor: Bazı ergenler, yalnızlık duygusundan kurtulmak için internette tanımadıkları kişilerle de tanışıp iletişime geçerler. Dolayısıyla, sözü edilen internet kullanımları, ergenin sosyalleşme süreci içinde kendini tanıması, kendi doğru ve yanlışlarını, kurallarını, değerlerini ve normlarını sınaması için başka sosyal etkileşimlere ek olarak kullandığı bir araçtır. Çocukların ve gençlerin dünyasında kapladığı alanı düşündüğümüzde internetin asla göz ardı edilmemesi gereken ve eğitim isteyen bir konu olduğunu görmekteyiz.

Anne-Baba Olarak Ne Yapabilirsiniz?

  • Çocuğunuzun internette şiddete, pornografiye veya benzer olumsuz uyaranlara maruz kalmaması için, öncelikle internet erişimi için gerekli filtreleme programlarının bilgisayarda bulunmasını sağlamalısınız.
  • İnternetin olumsuzlukları ve internette çocuğunuzun karşılaşabileceği istenmedik durumlarda neler yapabileceği hakkında onu bilgilendirmelisiniz. Örneğin, çocuğunuza rahatsız eden iletişimleri sonlandırabileceğini, hatta gerekirse internetten çıkabileceğini söylemeniz bile kendine güvenmesini ve kontrolün kendisinde olduğu inancının gelişmesini sağlar.
  • Evdeki kişisel bilgisayarınızı herkesin gözü önünde ortak bir yaşam alanında bulundurmalısınız. Böylece bazı istenmedik durumların daha ortaya çıkmadan önüne geçebilirsiniz.
  • İnternet kullanımı çocuğunuzun ders çalışmasına, sosyal ilişkilerine, sizinle olan iletişimine engel olacak ölçüde artmadan ve internet etkinlikleri bir kaçınma aracı halini almadan, internet kullanımını sınırlamalısınız.