OSS Derneği: Nakit sıkıntısı ve yatırım durgunluğu sürüyor

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), 2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin sektörel değerlendirme anketinin sonuçlarını paylaştı. Ankete göre, satış sonrası pazarında 2024’ten bu yana süren durağanlık bu yılın ikinci çeyreğinde de devam etti. Yılın ilk yarısında sınırlı bir toparlanma yaşansa da, satış, ihracat ve istihdamda kayda değer bir büyüme sağlanamadı. Üyelerin önemli bir bölümü, yılın üçüncü çeyreğinden de umutlu değil.
İç satışlarda sınırlı artış
OSS Derneği’nin anketine göre, 2025’in ikinci çeyreğinde yurt içi satışlar 2024’ün aynı dönemine kıyasla dolar bazında ortalama yüzde 1,58 arttı. Dağıtıcı üyelerde bu artış yüzde 2, üretici üyelerde ise yüzde 1,06 olarak gerçekleşti. Ancak bu artışa rağmen sektör genelinde beklentiler düşük seyretmeye devam ediyor. Önümüzdeki çeyrek için dolar bazında satışlarda yüzde 0,62’lik düşüş öngörülüyor.
En büyük sorun: Nakit akışı
Sektörde yaşanan temel sorunların başında “nakit akışında yaşanan problemler” geliyor. Ankete katılan üyelerin yüzde 76,7’si bu problemi öncelikli sorun olarak işaret etti. Maliyet artışları (%69,9) ve iş/ciro kaybı (%47,9) da öne çıkan diğer başlıklar arasında yer aldı. Gümrük sorunları, teslimat gecikmeleri, döviz kuru dalgalanmaları ve tedarik problemleri de ankette dikkat çeken diğer sorunlar oldu.
Tahsilat sorunları sürüyor
2025’in ilk çeyreğinde yüzde 40,8 olan tahsilat süreci oranı, ikinci çeyrekte yüzde 40,5’e geriledi. Üyelerin yalnızca yüzde 11’i tahsilat sürecinin iyileştiğini belirtirken, yüzde 35,6’sı durumun kötüleştiğini ifade etti.
İstihdamda karışık tablo
Ankete göre, şirketlerin yüzde 26’sı istihdamını artırdı. Yüzde 45,2’si mevcut kadrosunu korurken, yüzde 28,8’i ise istihdamda azalma yaşadığını belirtti. Üretici ve dağıtıcı üyeler arasındaki istihdam eğilimlerinin benzer seyirde olduğu görüldü.
Yatırım planları zayıfladı
Ankete katılan firmaların yalnızca yüzde 15,1’i önümüzdeki üç ay içinde yeni yatırım planladığını belirtti. Bu oran, önceki anketteki yüzde 35,7’lik seviyeden belirgin bir düşüşe işaret ediyor. Dağıtıcı üyelerde ise yatırım planlayanların oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseldi.
Üretim ve ihracat sabit kaldı
Üreticilerin kapasite kullanım oranı ikinci çeyrekte yüzde 72,73 olarak ölçüldü. Bu oran, ilk çeyrekte yüzde 76,30 seviyesindeydi. Üretim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,61 oranında artarken; ihracat ise dolar bazında aynı seviyede kaldı.
OSS Başkanı Özçete: “Belirsizlik ve temkinli yaklaşım hâkim”
OSS Derneği Başkanı Ali Özçete, yaptığı açıklamada sektörde belirgin bir hareketlenme görülmediğini belirterek şunları söyledi:
“2024 yılında başlayan durağanlık, 2025’in ilk yarısında da devam etti. İşletmelerin üzerindeki nakit baskısı artıyor. Maliyet artışlarının ardından, tahsilat oranlarında da düşüş yaşandı. Bu durum, yatırım kararlarını doğrudan etkiliyor. Yatırım planlayan firma oranındaki düşüş, sektörün temkinli bir sürece girdiğini gösteriyor.”
Özçete ayrıca, sıfır araç satışlarının yüksek seviyede seyretmesinin, ilerleyen dönemde satış sonrası hizmetlere olan ihtiyacı artıracağını ve bu alandaki önemin daha görünür hale geleceğini ifade etti.
2025’in ikinci yarısına dair beklentilere de değinen Özçete, sektörün üçte birinin olumsuz bir tablo öngördüğünü ve yapısal adımlar ile ekonomik istikrarın önem kazandığını vurguladı.