Pardus Raspberry Pi

Pardus 21.3 Raspberry Pi 4 Beta sürümü yayımlandı

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilmeye devam edilen Pardus’un 21.3 Raspberry Pi 4 beta sürümü yayımlandı. Pardus 21.3 Raspberry Pi 4 beta sürümü, 30 Ağustos – 4 Eylül 2022 tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenecek olan Teknofest 2022 süresince, TÜBİTAK ULAKBİM Pardus standında deneyimlenebilecek.

ARM mimarisi nedir?

ARM mimarisi, RISC tabanlı bir işlemci mimarisidir. Genel olarak düşük güç tüketimi, diğer RISC tabanlı işlemcilere göre sağladığı yüksek performans ve fiyat/performans oranının hayli yüksek oluşu sayesinde pek çok farklı cihazda kullanım alanı bulmuştur.

Çoklu çekirdek performansı ve maliyetin düşük olması, ARM tabanlı mikroişlemcilerin bu kadar popüler hale gelmesinde en önemli etkendir. ARM tabanlı mikroişlemciler, saniyede yaptığı işlem sayısıyla diğer işlemcilerin önüne geçmektedir.

ARM tabanlı mikroişlemciler; daha düşük güç tüketimi, uygun maliyetler, daha az ısı üretimiyle farklarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle özellikle gömülü sistemlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Pardus 21 Raspberry Pi 4’ü nasıl kuracaksınız?

Öncelikle Pardus 21.3 Raspberry Pi 4 beta sürümünü kurumsal sitesinden indiriniz. Ardından Pardus 21.3 Raspberry Pi 4 için hazırlanan kurulum kılavuzdaki adımları takip ederek yükleme işlemini gerçekleştiriniz. Pardus 21.3 Raspberry Pi 4 Kurulum Kılavuzuna yine kurumsal siteden ulaşabilirsiniz.

Pardus nedir?

Adını Anadolu parsından alan Pardus, Debian GNU/Linux temelli, özgür ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kurulabilmektedir.

Pardus’un, bireysel kullanımın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan alt projeleri bulunmaktadır.

TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirilen bu sistemlerin başlıcaları; ‘LiderAhenk’ Merkezi Yönetim Sistemi, ‘EnGerek’ Kimlik Yönetim Sistemi, ‘Ahtapot’ Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi ve ‘ETAP’ Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi’dir. TÜBİTAK ULAKBİM ve Pardus Projesi, Türkiye Açık Kaynak Platformu kurucu üyesidir.

İlginizi çekebilir:  400 km menzilli yeni PEUGEOT E-208, 2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de

Kör nokta kalmasın | Keenetic Buddy 4 Wi-Fi Mesh ve Menzil Genişletici incelemesi

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir