EkonomiGüncelGündemTeknoloji

Bu teknolojiyi Türk insanı da hak ediyor

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan, Hollanda ve İsveç’teki iş tecrübesinden sonra Türkiye’ye dönerek Selekt Bilgisayar’ı kuran Uygar Saral, Reeder markasıyla önce e-kitap okuyucusu, sonra da tablet bilgisayar üretimine başladı. Saral’ın bu yola girmesine ise yaşadığı bir olay neden olmuş.

Saral, “Amazon’dan bir e-kitap okuyucu sipariş etmiştim, Türkiye’ye gönderim yapmadıklarını belirttiler. Bu cevap, bende reeder’ı kurma fikrinin oluşmasını sağladı. Temel düşüncem Türk insanın da bu teknolojiyi hak ettiği idi. Bu tecrübenin, Reeder’ın misyonunun belirlenmesinde de önemli bir etkisi oldu” diyor. İşte sorularımız ve Saral’ın cevapları:

  • reeder nasıl kuruldu? Kuruluş öyküsü nedir? Ayrıca hangi hedeflerle kuruldu?

Amazon’dan bir e-kitap okuyucu sipariş etmiştim, ancak Türkiye’ye gönderim yapmadıklarını belirttiler. Bu cevap, bende reeder’ı kurma fikrinin oluşmasını sağladı. reeder için yola çıkarken temel düşünce Türk insanın da bu teknolojiyi hak ettiği idi. Bir anlamda, bu tecrübenin, reeder’ın misyonunun belirlenmesinde de önemli bir etkisi oldu. reeder olarak öncelikli hedefimiz bilgiyi ulaşılabilir kılmak. Tüm insanlar bilgiye ulaşma araçlarına sahip olabilsinler istiyoruz, bir çeşit fırsat eşitliği bu bizce. Ancak bu hedef doğrultusunda insanlara en yeni teknolojileri sunarken yaşadığımız çevreye duyarlılığımızı yitirmiyoruz. İnsana, doğaya, geleceğe dair bir vizyonu, bir bakış açısını anlatmaya ve aktarmaya çalışıyoruz.

  • 2012 nasıl reeder için geçti, şirketinizin 2013 hedefleri neler?

2012 yılında sektör bir kat büyüme gösterirken Selekt Bilgisayar olarak biz, 3 kat büyüdük. Reeder markası ile e-kitap okuyucu pazarında %90’lık bir paya sahibiz. 2013 yılı hedefimiz, öncelikle, yakaladığımız 3 kat büyüme trendini sürdürmek. Stratejik olarak ise salt satış odaklı bir anlayışı benimsemek yerine tüketiciye karşı olan hassasiyetimizi arttırarak tüketici – ürün eşleşmesini yakalamak istiyoruz. 2013 yılında bu konuya öncelikli olarak yoğunlaşmayı planlıyoruz.

  • E-Kitap okuyucu ile pazara girdiniz ve tabletlere yöneldiniz. Bu süreç sizin için nasıl geçti. Yeni odaklanacağınız ürünler var mı?

Biz 2009 yılında e-kitap okuyucu ile piyasaya girdiğimizde tablet bilgisayar henüz somut olarak piyasalarda mevcut değildi. Yani biz bu süreci e-kitap okuyucudan tablete yönelmek şeklinde değerlendirmiyoruz. Aksine bilgiyi ulaşılabilir kılmak gibi bir misyona sahip olduğumuz için bunu tamamlayıcı bir adım olarak görüyoruz. Tablet bilgisayarlar, orta vadede dizüstü bilgisayarların yerini alacak ve insanların, özellikle de mobil hayatta, bilgiye erişimlerini inanılmaz ölçüde kolaylaştıracak. Yani tablet pc’ler bizim misyonumuzla son derece uyumlu, benzer şekilde misyonumuza paralel gelişmeler olduğunda tabi ki yeni ürünlere odaklanacağız. Örneğin, yakın zamanda reederTV ile Android TV Box pazarına giriş yapacağız.

  • E-Kitap pazarı Türkiye’de ne durumda? Tabletlerin yükselişi karşısında e-kitap okuyucuların konumu ne olacak sizce?

E-kitap okuyucu pazarı henüz oluşmakta olan bir pazar. Ürün, belli bir kullanım amacına hizmet ediyor, haliyle e-kitap okuyucu, özellikle Türkiye’de belirli bir kesime hitap ediyor. Bu nedenle tabletlerin yükselişi, mevcut e-kitap okuyucu pazarını değil de potansiyel pazarı etkiledi diye düşünüyoruz. Yani hâlihazırda ürünü bilen, tanıyan, talep eden kitle tahminlerimiz doğrultusunda artış göstermeye devam ediyor ama ürünü yeni kitlelere tanıtmak, pazarı genişletmek şu an için çok kolay değil. Ancak durumun hep böyle kalacağını düşünmüyoruz, e-kitap okuyucuların geleceğin teknolojileri arasında yerini alacağından ve daha geniş kitleler tarafından kullanılacağından eminiz.

  • Türkiye e-kitap pazarına ilişkin veriler var mı elinizde? Örneğin ilk akla gelen soru, Türkiye’de kaç adet e-kitap okuyucu satılıyor? Gelecekte satışların nasıl gideceği beklentiniz var?

Türkiye’de yılda yaklaşık 10.000 e-kitap okuyucu satılıyor. reeder ise pazarın %90’ına sahip. Az önce de belirttiğim gibi tablet bilgisayarların yükselişi sebebi ile yakın vadede pazar büyüme hızında ciddi bir artış beklemiyoruz. Ancak uzun vadede e-kitap okuyucu pazarının dikkate değer bir ölçüde büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu noktada ise Türkiye e-kitap okuyucu pazarın oluşmasında önemli bir oyuncu olmuş olacağız.

  • Fatih projesi ihalesinde yer aldığınızı biliyoruz. Bu süreçte neler yaşadınız? Paylaşabilir misiniz?  

Fatih Projesi’nde ihaleyi teklif aşamasına kadar takip ettik, teklif aşamasında ise ihaleye katılmama kararı aldık. İhale sürecine dair gayet olumlu izlenimlerimiz var, sürecin oldukça mantıklı bir şekilde geliştirildiğini ve ihaleyi kazanan firmanın doğru seçim olduğunu düşünüyoruz.  En ekonomik teklifin kazandığı ihalede, sonraki ihalelere katılımımız için çalışmalarımızı sürdürürken fiyat konusundaki bilgilendirmeleri de dikkatle takip ediyoruz.

Selekt Bilgisayar CEO’su Uygar Saral kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ’98 mezunu. İkinci üniversite olarak Hollanda’daki Arnhem Business School’u bitirdi. Master’ını Uluslararası Strateji ve Kültür üzerine İsveç’teki Linköping Üniversitesi’nde yaptı.

İş hayatına Philips Consumer Electronics’in Amsterdam’daki genel merkezinde başladı. İsveç’in Norköping kentindeki Saab Military Systems’da devam etti.

2004’te Türkiye’ye dönmesinin ardından 6 yıl kadar profesyonel hayatını satış ve pazarlama alanında sürdürdü. Genel Müdürlüğe kadar yükseldikten sonra 2009 yılında, Türkiye’ye reeder’ı getirerek ilk e-kitap okuyucuyu piyasaya sunan kişi oldu.

E-kitap okuyucu pazarının lideri olup, tablet bilgisayarlar ve aksesuarlar dahil çok sayıda ürünü yelpazesinde bulunduran Selekt Bilgisayar’ın kurucu ortağı.

Togg Fabrika Gezisi | Gemlik’te üretim nasıl yapılıyor?

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!

Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu