Rusların yapay zekası Turing testini geçti
Rus bilim insanları tarafından geliştirilen Eugene programı, İngiliz akademisyenler tarafından test edildi. Yürütülen test çalışmalarında hakemlerin % 33’ü insanla iletişim kurduğuna karar verdi.
Peterburg’lu bilim insanları Vladimir Veselov ve Evgeniy Demçenko’nun geliştirdiği Eugene isimli bilgisayar programı, İngiltere’nin RoyalSociety Bilimler Akademisi tarafından dünyada ilk gerçek yapay zekâ olarak değerlendirildi. Haberi, DailyMail gazetesi duyurdu.
Gazete haberinde, “Bilimler Akademisi, geçen hafta sonu Londra’da yapay zekâ yarışı düzenledi. Yarış İngiliz matematikçi Alan Turing tarafından geliştirilen Turing testine göre yapıldı. Testlere, yapay zekâ olma iddiası olan beş yeni program katıldı.
Rusya’nın Sesi’nin haberine göre, Eugene programı, sadece kazanmakla kalmadı, Turing testinin tüm şartlarından geçmeyi başardı. Böylece Rus bilim insanlarının geliştirdiği program, resmen yapay zekâ olarak ilan edildi. Gelinen aşamada dünyada hiçbir program bilgi seviyesi olarak Eugene ile kıyaslanamaz” denildi.
Vladimir Veselov, “Eugene programı, 13 yaşındaki bir çocuğun zekâsına eşdeğer. “Bir çocuğun düşüncelerinin izlediği yolu geliştirmek için ve çevredekilerin bir cihazı insan olarak algılayabilmeleri için çok uğraştık” açıklamasını yaptı.
Turing testi nedir?
Turing testi, ilk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde ünlü İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing’in Computing Machinery and Intelligence başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen kavram.
Turing testinin amacı bir makinenin düşündüğünü söylemenin mantıksal olarak mümkün olup olmadığıdır. Turing testine göre makine, gönüllü bir insanla birlikte, sorgulayıcının görüş alanının dışında bir yere saklanır.
Sorgulayıcı yalnız soru sormak suretiyle hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu saptamaya çalışır. Sorgulayıcının soruları ve daha önemlisi aldığı yanıtlar, tamamen ses gizlenerek, yani ya bir klavye sisteminde yazılarak veya bir ekranda gösterilerek verilir.
Sorgulayıcıya bu soru-cevap oturumunda elde edilen bilgiler dışında her iki taraf hakkında hiçbir bilgi verilmez. Dizi halinde tekrarlanan testler sonucunda sorgulayıcı, tutarlı bir şekilde insanı saptayamadığı takdirde makine Turing testini geçmiş sayılır.