Son İnsan – Dijital Bir Gelecekte Hayatta Kalmanın Yolları – Tolga Yücel

İçinde bulunduğumuz çağda insanların en temel çelişkileri nelerdir? Z Kuşağını anlamanın bir yolu var mı? İş tanımları ve iş yapış şekilleri nasıl değişti, nereye doğru gidiyor? Sosyal medya insanları daha da yalnızlaştıracak mı? Sanal ortamlarda mutluluğu ararken özümüzden uzaklaşıyor muyuz? Bütün bu çelişkiler ve sorgulamalar, Tolga Yücel’in Destek Yayınları etiketiyle okurla buluşan Son İnsan kitabında yanıt buluyor.

Bütün bu soruları sade bir dille ve herkesin yaşadığı/yaşayacağı örnekler üzerinden açıklayan Yücel bir yandan da bambaşka bir gelecek analizi sunuyor. Yeni kırılma ve çatışma noktaları ile bugünkü dönüşümün geleceğe yansıması üzerinden yeni kavramlar, yeni anlayışlar ve akımların ipuçlarını arıyor.

Yalnızca içinde bulunduğumuz çağı açıklamakla kalmayıp geleceğe de bir projeksiyon tutuyor ve bunu ithal bir sosyoloji üzerinden yapmak yerine evrensel koşulları içinde bulunduğumuz sosyo-ekonomik gerçeklerle birlikte şekillendiriyor.

Bilginin yeni petrol olduğu bir dönemde beklenenin tam aksine bilgiye duyarsız ve acıya duygusuz kalan son insanı, hem teknoloji ile barışık hem de kendinden başkalarına da duyarlı olmaya davet ediyor…

Dijitalleşme hangi insan için güzellikler vaat ediyor?

Tolga Yücel kitabında, insanın kendini kutsal saydığı alanlardan çekildiği bu dönemden ve bu göçe bağlı olası bir gelecekten bahsediyor. Dijitalleşmenin içinde barındırdığı yas çağrısını ve insanın kendi yasının evrelerini anlatıyor.

Küreselleşme tecrübesi, dijitalleşmenin getireceği yeni bir gelecek tasarımında, gücün hegemonik bir iktidar anlayışından yana olacağına vurgu yapan Yücel, şu soruyu soruyor; “Bugün dört elle sarıldığımız teknoloji ve dijitalleşme hangi insan için güzellikler vaat ediyor? Ya diğerlerine ne olacak?”

Tolga Yücel Son İnsan‘da okuyucuyu dijitalleşmenin yas çağrısına kulak vermeye davet ediyor. Yücel’e göre bildiğimiz sıradan insan “ölüyor” ve bir neslin yasını tutmaya başlıyoruz. Geleceğin tanrıları denen yeni bir insan türünün bizim için biçtiği role alışmakla, bugün aldığımız kararlarla, çaresizliğimizden sıyrılıp daha güvenli ve mutlu bir dünya için yeni çözümler inşa etmek arasında kaldığımızı belirten Yücel’e göre korktuğumuz için dillendirmediğimiz şeyleri yazmaya, anlatmaya ve tartışmaya artık başlamalıyız.

Arka Kapak’tan:

Havada içimize çekmeye korktuğumuz bir koku var sanki. Ne kadar engel olmaya çalışırsak çalışalım dört bir tarafımızı sarmış yoğun bir etkinin altındayız. Her yeni gün bir önceki günden farksız… Her sabah sıcak yatağımızdan kalkıp, teknolojinin getirdiği nimetlerden faydalanmak yerine, o teknolojinin yarattığı hızın köleleri “sıradan insanlar” olarak yollara düşüyoruz. Kendimizi anlatamıyor, derin bir yalnızlık ve mutsuzluk duygusu içine hapsoluyoruz.

Peki neden?

Halbuki en iyi bildiğimiz sorulardan cevaplamaya başlamıştık biz hayatı. O üç yanlış bir doğrumuzu götürmeseydi her şey çok başka olur muydu bizim için?

İnsanın, kendini kutsal saydığı alanlardan çekildiği gri bir dönemdeyiz. Dijitalleşmenin içinde barındırdığı yas çağrısı da bu yüzden var.

Küreselleşme tecrübesi, dijitalleşmenin getireceği yeni bir gelecek tasarımında, gücün hegemonik bir iktidar anlayışından yana olacağını hepimize acı bir şekilde göstermişti oysa. Peki bugün dört elle sarıldığımız teknoloji ve dijitalleşme hangimiz için güzellikler vaat ediyor?

Sahil kasabasında butik restoran açmayı hedefleyenlerin, alıştıkları korkularının yerini yenileri alıyor. İnsan ölüyor ve biz bir neslin yasını tutmaya başladık bile.

Yeni bir denge bulup birlikte kazanmanın yeni yollarını keşfetmeliyiz

Geleceğin tanrıları denen yeni bir insan türünün bizim için biçtiği role alışacak mıyız yoksa bugün aldığımız kararlarla, çaresizliğimizden sıyrılıp daha güvenli ve mutlu bir dünya için yeni çözümler mi inşa edeceğiz? Korktuğumuz için dillendirmediğimiz şeyleri yazmaya, anlatmaya ve tartışmaya ne zaman başlayacağız?

Mutluluğu aramaktan yorgun ve vazgeçen insan ile gitgide akıllanan makinelerin koşar adım bütünleşmeye gittiği bugünlerde, gelecek için adaletli, özgürlükçü ve “insanı” mutlu edecek bir reçete üzerinde uzlaşmamız; maddenin, mana ile mücadelesinde yeni bir denge bulup birlikte kazanmanın yeni yollarını keşfetmemiz gerekiyor. Hemen bugünden…

Tolga Yücel kimdir?

1974 yılında Bursa’da doğdu. Lisans öğrenimini Marmara Üniversitesi İİBF Fakültesi Almanca İşletme ve Enformatik Bölümü’nde, yüksek lisans öğrenimini ise İstanbul Bilgi Üniversitesi SBE İşletme Bölümü’nde tamamladı.

Ulusal ve uluslararası şirketlerde yöneticiliğin ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Ardından kendi iletişim ve yönetim danışmanlığı şirketini kuran, halen büyük markalara hizmet veren Tolga Yücel,Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Danışmanlığı, Bersay İletişim Grubu CEO’luğu görevlerini yürüttü.

Habertürk TV’de iletişim dünyasındaki gelişmeleri yorumladığı, her hafta yayınlanan“İletişim Pazarı” programını Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Cansu Canan Özgen ile birlikte hazırlayıp sundu.

Nisan 2017’ye kadar e-ticaret çözümleri sunan Bilginet E-Ticaret Hizmetleri A.Ş.’de Pazarlama Üst Yöneticisi (CMO) olarak görev yapan Yücel, iki yıldan fazla bir süre Digital Age dergisinde aylık olarak dijital sosyoloji, dijital ekonomi, e-ticaret, dijital pazarlama üzerine yazılar yazdı.

Yücel, ayrıca Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ve Feyza Çankaya Yücel ile ASTV’de haftalık yayınlanan “Analiz” programında 5 yıl boyunca yorumculuk yapmıştır.

Tolga Yücel, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yüksek Lisans bünyesindeki derslerden “Marka Yönetimi” ve “Satış Yönetimi” ile Bahçeşehir Üniversitesi‘nde yüksek lisans programlarında “Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi” üzerine dersler vermiştir.

Halen Türkiye’nin ilk dijital ajans kollektifi Megawatt Ajans Hizmetleri A.Ş.’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olmanın yanı sıra; İletişim, dijitalleşme, strateji ve gelecek projeksiyonları konusunda konferanslar veren Tolga Yücel, kurucusu olduğu Yücel İletişim ve Yönetim Danışmanlığı bünyesinde markalara, liderlere, ulusal ve uluslararası şirketlere markalaşma, iletişim ve dijitalleşme üzerine danışmanlıklar vermektedir.

Dijital varlık şirketi Coiny‘nin Danışma Kurulu Üyesi olan Yücel, ayrıca Fintechtime dergisinde finans teknolojileri üzerine yazılar yazmaktadır.

Tolga Yücel’in ilk kitabı Son İnsan – Dijital Bir Gelecekte Hayatta Kalmanın Yolları isimli kitap, Kasım 2018 yılında raflardaki yerini almış ve okuyucuları ile buluşmuştur.