Yeni nesil müşteriler internetten seçiyor, mağazadan alıyor

Araştırmalara göre elektronik, mobilya ve giyim sektöründe tüketicilerin yüzde 84’ü mağazaya gitmeden önce satın alacakları ürün ile ilgili internetten araştırma yapıyor, buna ek olarak alışverişleri sırasında dijital kanalları kullanan müşterilerden yüzde 40 oranında daha fazla dönüşüm sağlandığı belirtiliyor.

Perakende markalarının ihtiyaçlarına özel e-ticaret çözümleri sunan ve teknolojiyi faydaya dönüştüren Inveon, yeni nesil tüketiciye göre sil baştan şekillenen perakende sektörüne önümüzdeki yıl yön verecek öngörüleri sıraladı.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre ağırlıklı olarak elektronik, mobilya ve giyim sektöründe müşterilerin yüzde 84’ünün alışveriş öncesinde dijital kanalları kullandığını aktaran Inveon Kurucu Ortağı Yomi Kastro, “Artık tüketiciler mağaza mağaza gezmek yerine nereden ne satın alacağını bilerek alışverişini tamamlıyor. Perakende markalarının bu sürece ayak uydurmaları için omni-channel kurgularını hayata geçirmeleri gerekiyor. Şu anda Türkiye’de birçok firma bu dönüşümü başlatmış durumda. Mobil, web ve hatta kiosk ayrımı yapmadan müşteriyi tanıyarak ona doğru ürünü doğru şekilde ulaştırmak gerekiyor” dedi.

Dünya çapında incelenen istatistiklerde perakendecilerin bugün cirolarının yüzde 6-7’sini internet kanalından elde eder hale geldiklerini belirten Kastro, burada asıl önemli olan noktanın ise mağaza satışlarındaki dijitalin etkisi olduğunu vurguladı.

Yapılan araştırmalarda 2014 yılında mağazada yapılan satışlardan %49’unun dijitalden etkilenerek gerçekleştiğinin ölçümlendiğini, bu oranın 2015’te %64, 2020’lerde ise neredeyse %95’lere ulaşacağı öngörüsünü paylaştı.

Deloitte tarafından 2014 ve 2015 yıllarında yapılan araştırmalara atıfta bulunarak mağaza ziyaretçilerinin yüzde 84’ünün alışveriş yapmadan önce alışverişleriyle ilgili dijital mecraları kullandığını vurguladı. Kastro sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun dışında tüketiciler alışverişleri sırasında dijital kanalları kullandığında ürün alma şansları yüzde 40 daha yüksek oluyor. Müşterilerin yüzde 75’i sosyal mecralarla etkileşimlerinin alışveriş davranışlarını etkilediğini ve marka sadakatini arttırdığını ifade ediyor. Müşterilerin yüzde 22’si dijital kullandıklarında daha fazla harcama yaparken; yarısından fazlası planladığından yüzde 25 daha fazla harcadığını belirtiyor. İnternet trafiğinin yarıdan fazlası, online alışveriş cirosunun ise yüzde 20’si mobilden geliyor.”

Aynı gün teslimat e-ticarette standart olacak

Teknolojinin dönüşümüyle birlikte sektörün de değişim sürecine girdiğini belirten Kastro, “Önümüzdeki 10 yıl e-ticaret sözcüğü anlamsızlaşacak. Onun yerine dijital kanalı çok iyi kullanan perakende şirketlerinden bahsedeceğiz. Büyük e-ticaret oyuncuları, mağazalar ve teslim noktalarıyla müşterilere fiziksel olarak da dokunmaya çalışırken, konvansiyonel perakendede cironun büyük kısmı akıllı telefon, web, kiosk ve akıllı saat gibi dijital kanallardan geliyor olacak. Tüketici, son ödeme noktası olarak mağazayı kullanıyor bile olsa yüzde 80 oranında araştırma ve fiyat karşılaştırmasını mobil kanallar üzerinden yapıyor olacak. Ayrıca, tüketiciler dijitali fiyat karşılaştırma için basit bir araç gibi kullanmanın da ötesinde dijital dünyadaki kaynaklardan esinlenme ve fikir bulma anlamında da yararlanıyor olacak. Aynı gün teslimat, e-ticaret’te standart olacak. Her şeye, her an erişebilir tüketici için en önemli şey kişiselleştirilmiş içerikler ve doğru tavsiye edilmiş ürünler olacak” dedi.

İlginizi çekebilir:  SEO ve Dopinger: Web Sitesi Optimizasyonu ve Trafik Artırma İpuçları

Kişiye özel kampanya yapan kazanır

Tüketicinin değişen yaşam tarzı ile birlikte omni-channel yaklaşımların, perakende markaları için artık bir tercih değil bir “zorunluluk” haline geldiğine dikkat çeken Kastro, “10 yıl sonra trafiğin ve cironun yüzde 80’i mobil kanallardan gelecek” öngörüsünde bulundu.

E-ticaret sayfasında gösterilen ürünlerden, söylemlere, iletişim araçlarına, önerilen kampanyalara, sms’lere ve push notification’lara kadar kişiselleştirmenin çok daha önem kazanacağını dile getiren Kastro, “Günümüzde artık jenerik ve toplu gönderilen teklifler etkisini kaybetti. Özellikle kendinizi duyurmak ve satış yapabilmek için kişiye özel etkileşim yapmak çok önemli bir hale geldi. Bu konuyla ilgili olarak ilk alınması gereken aksiyon doğru bir CRM altyapısı kurmaktan geçiyor. Sonrasında veriyi doğru bir şekilde toplayıp bunu yorumlamak ve buna göre etkileşimde bulunmak gerekiyor. Amerika’da 2010 yılında 38 milyar olan fiziksel mağaza ziyaretçi rakamı 2014 yılında 18 milyara düştü. Ancak 2010 yılında 641 milyar dolar ciro yapılırken 2014 yılında 737 milyar dolar ciro yapıldı. Yani aslında insanların sadece online alışveriş davranışları değil offline alışveriş davranışları da çok değişti” dedi.

Yeni nesil müşteriyi 6 adımda tanıyın!

1. Sadece ucuz olduğu için değil, seçenek çok olduğu için alışveriş yapar
2. Satın aldığı ürüne mümkünse hemen, en kötü ihtimalle bir gün sonra ulaşmak ister
3. Karar verdiği ürünü 45 saniye içinde satın alır
4. Karmaşık üyelik ve satın alma prosedürlerini sevmez
5. Cep telefonunda yaşadığı alışveriş deneyiminin bilgisayarındakiyle aynı olmasını bekler
6. Sözünü tutmayan, yanlış ya da geç ürün gönderen e-ticaret operasyonuna karşı tahammülsüzdür

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir